ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
H Νέα Δημοτική Αρχή της Κύθνου, προτείνει - στους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους του νησιού – ένα συνδυασμό ποιοτικών καλοκαιρινών διακοπών με ψυχαγωγία. Συναυλίες με σημαντικούς καλλιτέχνες, διαλέξεις γύρω από επίκαιρα θέματα, εσπερινοί στα όμορφα ξωκλήσια της Κύθνου, αναγνώσεις, θέατρο από την τοπική θεατρική ομάδα, παραδοσιακή μουσική από ντόπιους οργανοπαίχτες, συνθέτουν το πρόγραμμα της Γιορτής, που εξαπλώνεται από τη μια άκρη του νησιού ως την άλλη. Πρόκειται για μια συνάντηση ντόπιων καλλιτεχνών με δημιουργούς καταξιωμένους και της τοπικής κοινωνίας με τους επισκέπτες της Κύθνου οι οποίοι κατά κύριο λόγο αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών.

Τα έθιμα του «γάμου» στη Χώρα και στη Δρυοπίδα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο γάμος αποτελεί γεγονός χαράς για τους κατοίκους του χωριού, συγγενείς και ξένους. Όλοι βοηθούν στις προετοιμασίες του και γλεντούν, δίνοντας τις ευχές τους στο νέο ζευγάρι. Σε ένα παραδοσιακό γάμο στο νησί τα προσκλητήρια είναι περιττά καθώς όλοι είναι καλεσμένοι!

Πανηγύρια και χοροί
Πανηγύρι στην Κύθνο σημαίνει πρώτα εκκλησιασμός και στη συνέχεια γλέντι. Αξίζει να προσέξτε τον τρόπο με τον οποίο χορεύουν «μπάλο» οι παλαιοί Κυθνιώτες -και δη οι της Δρυόπιδας- το «χορό του Σύλακκα». Οι κινήσεις του είναι αέρινες, σε απόλυτο συντονισμό με τη μελωδία των οργάνων. Το "πανηγύρι", είναι μια από τις σημαντικές εκδηλώσεις της ζωής των κατοίκων της Κύθνου.
Μικρά ή μεγάλα, δίνουν αφορμή στους Θερμιώτες να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αλλά και να δώσουν το έναυσμα για πολυήμερα γλέντια, τα οποία ξεκινούν από τον εσπερινό της προηγούμενης ημέρας, κρατάνε όλη τη νύχτα, και συνεχίζονται και την επόμενη μέρα. Ο κόσμος διασκεδάζει με τις "ζίες", ένα συνδυασμό ντόπιων οργανοπαιχτών βιολιού και λαούτου, που αποτελούν μια πλήρη ορχήστρα.
Ο περίφημος "Θερμιώτικος μπάλος" είναι ξακουστός και πολλά έχουν γραφτεί για τις χορευτικές ικανότητες των κατοίκων της Κύθνου. Ο Μανώλης Γλέζος σημειώνει: "Όλοι οι Κυκλαδίτες στροβιλίζονται στη δίνη του χορού, μεθυσμένοι από της ζωής το κέφι. Ξέρουν να εκφράζουν με χορευτικές κινήσεις τα αισθήματά τους. Γι' αυτό και όλοι τους είναι εξαίρετοι χορευτές. Στη δική μου όμως υποκειμενική αξιολόγηση, πρώτοι ανάμεσα στους πρώτους, έρχονται οι κάτοικοι της Κύθνου".
Τα σημαντικότερα πανηγύρια στο νησί είναι:
-Της Πεντηκοστής (στην Αγία Τριάδα της Χώρας) κινητή εορτή 50 ημέρες μετά την Ανάσταση
-Των Αγίων Αποστόλων (29 Ιουνίου στην Δρυοπίδα)
-Του 15 Αυγούστου (στην Παναγία του Νίκους, την Παναγία την Στρατολάτισσα και την Παναγία Κανάλα)
-Της Ζωοδόχου Πηγής ( 8 Σεπτεμβρίου στην Παναγία της Φλαμπουριανής)
-Των Αγίων Ακινδύνων (2 Νοεμβρίου στον Μέριχα)

Την Κυριακή της Αποκριάς η Χώρα της Κύθνου «υποδέχεται» τον "Λαζάνη" που είναι ο βασιλιάς καρνάβαλος της Κύθνου, ενώ και στη Δρυοπίδα η Αποκριά γιορτάζεται με γλέντι γεμάτο κέφι.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το έθιμο της «φωτάρας» των Αγίων Θεοδώρων , όπου νέοι και νέες του χωριού ανάβουν μεγάλη φωτιά και περνούν από πάνω, για να είναι γεροί και υγιείς.
Κυριακή της ορθοδοξίας
Η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής εορτάζεται με ιδιαίτερο χρώμα στην Δρυοπίδα. Μετά τον εκκλησιασμό των πιστών, ακολουθούν περιφορές εικόνων στους δρόμους, ενώ πολλά σπίτια φωταγωγούνται κι ανοίγουν για να προσφέρουν κεράσματα σε όσους συμμετέχουν στις λιτανείες.