ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗ ΚΥΘΝΟ
Βρίσκεται δίπλα στην Αττική και όμως παραμένει μια από τις πιο ήσυχες γωνιές στο Αιγαίο, αν και έχει ιστορία που παραπέμπει ακόμα και 10.000 χρόνια πριν. Η Χώρα της Κύθνου στέκει ψηλά με τα κάτασπρα σπιτάκια να ξεχωρίζουν στο άγονο τοπίο του νησιού.

Τα λουτρά αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ξενοδοχειακής υποδομής της Κύθνου. Υπάρχουν όμως αρκετά δωμάτια και ξενοδοχεία που δίνουν εικόνα μεγάλου τουριστικού θέρετρου. Σε όλο το μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλές ταβέρνες και μικρά μπαρ που δίνουν την αίσθηση του κοσμοπολίτικου.

Γραφικό σημείο στη Χώρα είναι η πλατεία της Μεσσαριάς με τα καφενεδάκια, τα ουζερί και την εκκλησία. Ο Μέριχας είναι το πρώτο χωριουδάκι που μας υποδέχεται στην Κύθνο, ενώ η Δρυοπίδα στην ενδοχώρα ξαφνιάζει με τις κεραμοσκεπές στα σπιτάκια!

Η Παναγία Κανάλα, είναι ένα από τα αγαπημένα χωριουδάκια στην Κύθνο, με το πευκόδασος να φαντάζει περίεργο που υπάρχει σε Κυκλαδονήσι! Τα Λουτρά είναι ο πιο αναπτυγμένος τουριστικά οικισμός οφείλουν την ύπαρξή τους στα ιαματικά λουτρά.

Το νησί έχει ολόγυρα παραλίες. Η πιο εξωτική είναι η Κολώνα, όπου μια μικρή λωρίδα γης ενώνει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά. Η παραλία Απόκρουση είναι από τις μεγαλύτερες στην Κύθνο, ενώ η περιοχή είναι γεμάτη από αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Στη Δρυοπίδα επισκεφθείτε το Σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, την Αγία Τριάδα, χτισμένη με στάμνες για λόγους ηχητικής και το Βυζαντινό και το Λαογραφικό Μουσείο.

Σε βραχώδη λόφο στο ακρωτήρι Κατακέφαλο, βρίσκεται το Κάστρο της Ωριάς, πρωτεύουσα της Κύθνου επί Βυζαντινών και Ενετών. Εντός του Κάστρου υπάρχουν απομεινάρια από εκατοντάδες κτίσματα.

Η Μονή Παναγίας Νικούς είναι ιστορικό μοναστήρι που διαδραμάτισε σημαντικό εκπαιδευτικό ρόλο στο νησί ιδιαίτερα σε προηγούμενους αιώνες.

Αν έχετε σκάφος ή άλλο πλωτό μπορείτε να επισκεφθείτε πλήθος παρθένων παραλιών με αμμουδιά. Γενικά, γνωστές παραλίες είναι η Επισκοπή, η Μαυριάνου, ο Τρίβλακας, ο Άγιος Στέφανος, η Νάουσα, το Κουρί, ο Άγιος Δημήτριος με τα κρινάκια!

Παραλίες με όμορφες αμμουδιές αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες όπως τα φλαμπούρια, η επισκοπή, οι Λεύκες, το Σχινάρι, ο Άγιος Δημήτρης. Σε όλες αυτές τις παραλίες λειτουργούν ταβέρνες οι οποίες φιλοξενούν φίλους και τουρίστες. Το νησί έχει δεκάδες παραλίες και προσφέρεται για ήσυχες οικογενειακές αλλά και νεανικές διακοπές. Από τον Μέριχα ξεκινούν οι δύο βασικές διαδρομές του νησιού. Η μία οδηγεί προς την Χώρα (7,5χλμ) και συνεχίζει για τα Λουτρά (4,5χλμ) και Αγία Ειρήνη. Η άλλη, οδηγεί από τον Μέριχα στο δεύτερο από τα δύο μεγάλα χωριά, τη Δρυοπίδα (4,5χλμ) και από εκεί στον θερινό οικισμό της γνωστής θαυματουργού Παναγιάς Κavάλας (6,5χλμ) και τον Άγιο Δημήτριο (11 χλμ από την διασταύρωση του δρόμου προς Κανάλα μέχρι και τον όρμο).