Παραδοσιακά προϊόντα

Αξίζει να γευτείτε τα τυροκομικά προϊόντα του νησιού, την φέτα, την κοπανιστή και το τρίμμα.
Το τυρί τρίμμα είναι το τυρί από το οποίο παρασκευάζονται τα «σφουγγάτα». Τα σφουγγάτα είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό θερμιώτικο ορεκτικό μικρές στρογγυλές και αφράτες τυροκροκέτες, που γίνονται από το ντόπιο κατσικίσιο ανάλατο τρίμμα ένα είδος κροκέτας από τυρί που μπορείτε να βρείτε σε όλα τα ταβερνάκια του νησιού.
Άλλα προϊόντα της είναι τα λουκάνικα και τα παξιμάδια και βεβαίως να μην ξεχάσουμε το θερμιώτικο μέλι που έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε θυμάρι και θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο! Τα γλυκά του κουταλιού καθώς και το παστέλι, γλύκισμα που σερβίρετε ειδικά στους θερμιώτικους γάμους θα το βρείτε στο δρόμο μετά τη Δρυοπίδα, στην περιοχή Περδικάρι υπάρχει το καλόγουστο μαγαζί ”Στάζει Μέλι” του Βαπτιστή Φίλιππα.
Θερμιώτικες πίτες από το παραδοσιακό καφενείο του «Σταμάτη», στη Χώρα! στη γλυκιά της εκδοχή, με ανάλατο τυρί, τρίμμα, ζάχαρη και άνηθο και χαρακτηριστικό στρογγυλό σχήμα. Στην αλμυρή της εκδοχή γίνεται με 'ξινό' το λευκό φρέσκο τυρί.
Η κουκουλόπιτα γεμίζεται με τυρί τρίμμα, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι και αποτελεί δείγμα απλής, νόστιμης, δημιουργικής μαγειρικής. Το πιταρό είναι μικρό πιτάκι με σχήμα μισοφέγγαρο, με βάση πάλι το τρίμμα.
Οι πίτες και τα «κολόπια» (σπανακόπιτα) αποτελούν και αυτά γεύσεις της παράδοσης του νησιού. Δοκιμάστε το νοστιμότατο κολόπι, σκεπαστή πίτα με σπανάκι, ρύζι, άνηθο και κρεμμυδάκι. Είναι απλό, φρέσκο και μυρωδάτο.
Τα ταραχτά, η στραπατσάδα της Κύθνου, γίνονται με αβγά, ντομάτα, κολοκύθι και πατάτα, η σκέτα αβγά ντομάτα και τυρί τρίμμα.
Στην πανέμορφη Χώρα της Κύθνου και στα γραφικά σοκάκια της θα βρείτε το μοναδικό Παραδοσιακό Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής του Γιώργου Γεωργούλη βραβευμένο από την UNESCO.